Over Taalleermethoden.nl

Alike LastTaalleermethoden.nl is gelieerd aan Vrolijk & Frans®, taal leren met plezier. Vrolijk & Frans is in 2006 opgericht door Alike Last. Zij is docente Frans & Arbeids- en Organisatiepsychologe. Zij ontwikkelt en verzorgt cursussen Vrolijk & Frans voor volwassenen, gebaseerd op Meervoudige Intelligenties en gebruik makend van TPRS® en TPR®. Ook ontwikkelt en verzorgt zij met diverse collega’s nascholing voor taaldocenten en aankomende taaldocenten in TPRS, TPR en MI via Taalleermethoden.nl.

”Sinds 2003 ben ik bezig om TPR® weer op de kaart te zetten in Nederland ; alleen bij NT2 heeft het in het verleden een hoge vlucht genomen, mede dankzij Siel van der Ree en Elena de Ru. Nadat ik een aantal jaren met TPR gewerkt had, toch vooral met mijn beginners, begon ik een aantal dingen te missen en ben ik verder gaan zoeken en kwam zo logischerwijs bij TPRS® terecht en volgde zo in de voetsporen van Blaine Ray, die ook met TPR begonnen is. Ik ben razend enthousiast over TPRS omdat leerlingen (cursisten) de taal er moeiteloos en met veel plezier mee verwerven en echt in de doeltaal gaan denken en de taal vloeiend gaan beheersen. In 2007 ben ik begonnen TPRS in mijn lessen Vrolijk & Frans® te gebruiken. Omdat er nergens in Nederland iemand was te vinden die iets deed met TPRS heb ik Von Ray – de zoon van Blaine Ray – uitgenodigd om workshops te houden op de Landelijke Studiedag Talendocenten (LSD) van Levende Talen, begin november 2007 en zodoende heb ik TPRS in Nederland geïntroduceerd. Ik ben het jaar daarna kennismakingsworkshops over TPR, TPRS en MI gaan geven – toen nog TLMPlezieronder de naam Vrolijk & Frans omdat mijn bedrijf zo geregistreerd stond bij de KvK. In 2008 heb ik Taalleermethoden.nl en sinds eind 2010 is er de Taalleermethodenwebshop, met boeken, dvd’s en trainingen/workshops op het gebied van TPRS en TPR. Op de site waar je je nu bevindt, vind je bij de downloads wat TPRS lesmateriaal en kun je allerlei Franse leesboekjes inkijken.

In 2009 heeft Taalleermethoden.nl een aantal trainingen georganiseerd in Nederland, verzorgd door Blaine Ray. Op de LSD 2009 hadden we Blaine Ray uitgenodigd als keynote speaker op de Studiedag Levende Talen in Zwolle en ook daar heeft hij een drietal workshops TPRS verzorgd. Verder heeft Taalleermethoden.nl eind november 2009 een training TPR Storytelling georganiseerd, verzorgd door Susan Gross; wat een vakvrouw! Een set van 3 dvd’s met een tweedaagse workshop van haar is via onze webshop te verkrijgen.”

Ik heb de volgende TPRS conferenties gevolgd, ook een aantal als workshopleider:

  • 2008 NTPRS in Minneapolis, Minnesota
  • 2011 NTPRS11 in St. Louis, Missouri
  • 2012 NTPRS12 in Las Vegas, Nevada (diverse workshops  verzorgd als workshopleider, een aantal samen met Bryce Hedstrom)
  • 2013 NTPRS13 in Dallas, Texas
  • 2013 ETPRS13 in Agen (Frankrijk) (TPRS workshops verzorgd en TPRS lessen Frans gegeven die geobserveerd werden door de deelnemers aan de workshop)
  • 2014 voor het eerst naar de iFLT geweest, in het Mekka van de TPRS: Denver, Colorado
  • 2014 NTPRS14 in Chicago, Illinois
  • 2015 iFLT15 in St Paul, Minnesota
  • 2015 NTPRS15 in Washington ; TPRS workshops verzorgd over Movie Talk en speciale workshop voor docenten Frans
  • 2017 NTPRS17 in San Antonio; workshops verzorgd over TPRS curriculum Vrolijk& Frans

De “National” en de iFLT kan ik iedereen van harte aanbevelen! Het bijzondere van de iFLT is dat hij in een school wordt gehouden en je lessen van TPRS master teachers kunt observeren aan echte leerlingen!

Vrolijk & FransOp de site www.vrolijkenfrans.nl kun je meer informatie vinden over Vrolijk & Frans®. De lessen van Vrolijk & Frans baseren zich op TPRS en TPR en Meervoudige intelligenties. De lessen zijn speels én effectief. De cursisten leren op een vrolijke, ontspannen en effectieve manier Frans. Cultuur speelt daarbij ook een grote rol. Inmiddels kun je lessen Vrolijk & Frans volgen in Bussum, Ermelo, Goes, Lansingerland en Son en Breugel. Ben jij docent Frans en heb je interesse om ook met Vrolijk & Frans les te gaan geven? Neem dan contact op met Alike Last: alike @ vrolijkenfrans.nl

Ermelo_logo_FdlM_300x145Alike Last is oprichtster van de Stichting Ermelose Muziekfeesten die het Fête de la Musique Ermelo vanaf 2008 organiseert. Een indruk van deze muzikale dag kun je krijgen op www.ermelosemuziekfeesten.nl. Voor 2018 staat er weer een nieuw muziekfeest op stapel en wel op zaterdag 23 juni 2018. Vier het mee!

In augustus 2012 hebben Taalleermethoden.nl samen met toen nog TPRS Nederland de Stichting TPRS Platform opgericht. Deze stichting is van, voor en door TPRS docenten. In 2016 heeft het TPRS Platform de eerste Europese ETPRS conferentie georganiseerd. Prof. dr. em. Stephen Krashen heeft deze conferentie waardig afgesloten. De 2e ETPRS conferentie, ETPRS18 vindt plaats op vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober 2018 in het Mundus College in Amsterdam. Daar moet je bij geweest zijn! Er is een early bird tarief t/m 15 juli.

Levende Talen“Ik vind het heel plezierig om contact met mijn collega’s te hebben. Het bijhouden van je vak en ontwikkelingen op je vakgebied vind ik een ‘must’. Vandaar dat ik lid ben van Levende Talen en mij in heb geschreven in het Lerarenregister en ik mij in heb gezet voor de jaarlijkse Landelijke Studiedag, die altijd op de eerste vrijdag van november wordt gehouden: in 2015 is hij op vrijdag 6 november, in de Jaarbeurs in Utrecht. 10 keer per jaar verschijnt het Levende Talen Magazine (LTM) en ook daarin valt veel te lezen over ontwikkelingen op ons vakgebied. Zie www.levendetalen.nl voor meer informatie over onze vereniging, de studiedag en om LTM online te lezen. Of beter nog: wordt ook lid!”