Over Taalleermethoden.nl

Taalleermethoden.nl - taal leren met plezier

Ben jij taaldocent MVT of NT2 en wil jij dat jouw leerlingen of cursisten moeiteloos, effectief en met plezier gaan communiceren in de taal die jij doceert?

Wat geweldig! Dan denk je daar net zo over als ik!

 

Ik ben Alike Last, afgestudeerd docente Frans & Arbeids- en Organisatiepsychologe. Ik  ontwikkel en verzorg cursussen Vrolijk & Frans® voor volwassenen, gebaseerd op Meervoudige Intelligenties en gebruik makend van begrijpelijke input didactiekwijzen als TPRS® , Storylistening en TPR®. Via Taalleermethoden.nl ontwikkel en verzorg ik met diverse collega’s nascholing voor taaldocenten en aankomende taaldocenten MVT en NT2 in CI technieken als TPRS, Storylistening, TPR.

”Sinds 2003 ben ik bezig om TPR® weer op de kaart te zetten in Nederland ; alleen bij NT2 heeft het in het verleden een hoge vlucht genomen, mede dankzij Siel van der Ree en Elena de Ru. Nadat ik een aantal jaren met TPR gewerkt had, toch vooral met mijn beginners, begon ik een aantal dingen te missen en ben ik verder gaan zoeken en kwam zo logischerwijs bij TPRS® terecht en volgde zo in de voetsporen van Blaine Ray, die ook met TPR begonnen is. Ik ben razend enthousiast over TPRS omdat leerlingen (cursisten) de taal er moeiteloos en met veel plezier mee verwerven en echt in de doeltaal gaan denken en de taal vloeiend gaan beheersen. In 2007 ben ik begonnen TPRS in mijn lessen Vrolijk & Frans® te gebruiken. Omdat er nergens in Nederland iemand was te vinden die iets deed met TPRS heb ik Von Ray – de zoon van Blaine Ray – uitgenodigd om workshops te houden op de Landelijke Studiedag (LSD) van Levende Talen, begin november 2007 en zodoende heb ik TPRS in Nederland geïntroduceerd. Ik ben het jaar daarna kennismakingsworkshops over TPR, TPRS en MI gaan geven via Taalleermethoden.nl. Sinds eind 2010 kun je terecht in de  Taalleermethodenwebshop voor CI boeken, dvd’s en trainingen/workshops.

In 2009 heeft Taalleermethoden.nl een aantal trainingen georganiseerd in Nederland, verzorgd door Blaine Ray. Op de LSD 2009 hadden we Blaine Ray uitgenodigd als keynote speaker op de Studiedag Levende Talen in Zwolle en ook daar heeft hij een drietal workshops TPRS verzorgd. Verder heeft Taalleermethoden.nl eind november 2009 een training TPR Storytelling georganiseerd, verzorgd door Susan Gross; wat een vakvrouw! Een set van 3 dvd’s met een tweedaagse workshop van haar is via onze webshop te verkrijgen.”

Ik heb de volgende TPRS conferenties gevolgd, ook een aantal als workshopleider:

 • 2008 NTPRS in Minneapolis, Minnesota
 • 2011 NTPRS11 in St. Louis, Missouri
 • 2012 NTPRS12 in Las Vegas, Nevada (diverse workshops  verzorgd als workshopleider, een aantal samen met Bryce Hedstrom)
 • 2013 NTPRS13 in Dallas, Texas
 • 2013 ETPRS13 in Agen (Frankrijk) (TPRS workshops verzorgd en TPRS lessen Frans gegeven die geobserveerd werden door de deelnemers aan de workshop)
 • 2014 voor het eerst naar de iFLT geweest, in het Mekka van de TPRS: Denver, Colorado
 • 2014 NTPRS14 bij Chicago, Illinois
 • 2015 iFLT15 in St Paul, Minnesota
 • 2015 NTPRS15 in Washington ; TPRS workshops verzorgd over Movie Talk en speciale workshop voor docenten Frans
 • 2017 NTPRS17 in San Antonio; workshops verzorgd over TPRS curriculum Vrolijk& Frans
 • 2018 NTPRS18 bij Boston, Massachusetts
 • 2018 iFLT18 in Cincinnati, Ohio
 • 2019 NTPRS19 bij Chicago, Illinois
 • 2019 iFLT 2018 in St Petersburg, Florida

De “National” en de iFLT kan ik iedereen van harte aanbevelen! Het bijzondere van de iFLT is dat hij in een school wordt gehouden en je lessen van TPRS master teachers kunt observeren aan echte leerlingen!

Vrolijk & FransOp de site www.vrolijkenfrans.nl kun je meer informatie vinden over Vrolijk & Frans®. In de lessen van Vrolijk & Frans werken we met begrijpelijke inputdidactieken zoals TPRS, Storylistening en TPR en ze zijn gebaseerd op Meervoudige intelligenties. De lessen zijn speels én effectief. De cursisten leren op een vrolijke, ontspannen en effectieve manier Frans. Cultuur speelt daarbij ook een grote rol. Inmiddels kun je lessen Vrolijk & Frans volgen in Bussum, Ermelo, Goes en Gouda. Ben jij docent Frans en heb je interesse om ook met Vrolijk & Frans les te gaan geven? Neem dan contact op met Alike Last: alike @ vrolijkenfrans.nl

Ermelo_logo_FdlM_300x145Alike Last is oprichtster van de Stichting Ermelose Muziekfeesten die het Fête de la Musique Ermelo vanaf 2008 organiseert. Een indruk van deze muzikale dag kun je krijgen op www.ermelosemuziekfeesten.nl. Vier het mee!

In augustus 2012 hebben Taalleermethoden.nl samen met toen nog TPRS Nederland de Stichting TPRS Platform opgericht. Deze stichting is van, voor en door TPRS docenten. In 2016 heeft het TPRS Platform de eerste Europese ETPRS conferentie georganiseerd. Prof. dr. em. Stephen Krashen heeft deze conferentie waardig afgesloten. De 2e ETPRS conferentie, ETPRS18 vond plaats op vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober 2018 in het Mundus College in Amsterdam. Voor 6 februari 2021 staat de werkconferentie WE-CI/TPRS conference gepland. Houd de conferentie website in de gaten!

Levende Talen“Ik vind het heel plezierig om contact met mijn collega’s te hebben. Het bijhouden van je vak en ontwikkelingen op je vakgebied vind ik een ‘must’. Vandaar dat ik lid ben van Levende Talen en mij in heb geschreven in het Lerarenregister en mij 4 jaar in heb gezet voor de jaarlijkse Landelijke Studiedag, die altijd op de eerste vrijdag van november werd gehouden. In 2020 wordt het een congres en dat zal online worden gehouden op vrijdag 30 oktober.
10 keer per jaar verschijnt het Levende Talen Magazine (LTM) en ook daarin valt veel te lezen over ontwikkelingen op ons vakgebied. Zie www.levendetalen.nl voor meer informatie over onze vereniging, de studiedag en om LTM online te lezen. Of beter nog: wordt ook lid!”